Какво представлява инсомнията?

Insomnia

Случвало ли ви се е да има нощ, когато чувствате, че е невъзможно да заспите? Ако е така, сте преживели инсомния, или безсъние. Разбира се, безсънието за една нощ не го прави медицинско състояние. Ще приемем, че ако четете това, бихте искали да го определите като безсъние, защото се случва по-редовно. С оглед на това, в тази статия ще обсъдим причините за безсъние, какви са симптомите, и неща като хронично безсъние и тежко безсъние. Надяваме се, че това ще ви помогне да определите безсънието, за да знаете дали то ви засяга, и ако е така, как да го лекувате.

Какво е инсомния?

Изследователите определят безсънието, когато мозъкът ви не може да спре цикъла на будно състояние. Мозъкът има два цикъла; по време на сън и будно състояние. Докато единият работи, другият не. Инсомнията може да възникне, защото мозъкът ви се нуждае от прекалено много будно време, или по-малко време за сън. По-важно от това да знаем какво е безсъние, е да потърсим медицинските причини за него, тъй като те ще ви помогнат наистина да разберете, дали имате проблем, и как може да бъде решен.

Какво причинява инсомния?

Ако искате да знаете какво причинява безсъние, това наистина зависи от ситуацията. Има няколко причини, и докато всяка от тях може да доведе до безсъние, всеки случай е различен. Има и много медицински състояния, които могат да бъдат причина за безсъние. Някои състояния, за които е известно, че причиняват инсомния, включват артрит, астма, тревожност, депресия, алергии на синусите, неврологични състояния, хронична болка и други медицински проблеми. Някои от причините включват това, че много от тези състояния изискват лекарства, а много лекарства посочват безсънието като страничен ефект.

Освен медицинските състояния, можете да откриете, че безсънието е причинено от стрес, промени в работния график, или дори нещо толкова просто, колкото прекалено много ядене късно вечер. Консумацията на кофеин и/или алкохол също може да бъде причина.

Хроничната инсомния, която се повтаря, обикновено е обвързана с медицински проблеми. Много хора често имат отделни случаи на безсъние, но хроничното безсъние обикновено се свързва с ключови медицински състояния.

Тежката инсомния е доста рядка. Ако смятате, че имате тежко безсъние, трябва да се свържете с вашия лекар, за да видите какво би ви препоръчал.

Симптоми

Ако се чудите какви са симптомите на безсъние, ето някои от най-често срещаните:

  • Събуждате се твърде рано
  • Събуждате се през нощта
  • Трудно заспивате
  • Не се чувствате отпочинали след сън
  • Чувствате сънливост през деня
  • Не можете да се фокусирате
  • Тревожите се, че не можете да спите

Ако смятате, че се нуждаете от лечение за безсъние, това трябва да бъде обсъдено с вашия лекар. Много пъти простите промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на проблемите с безсънието. Например, пиенето на по-малко кофеин и това, да се избегне храненето непосредствено преди лягане, са неща, които могат да помогнат на някои хора да спят по-лесно. При по-тежко безсъние, или при хронична инсомния, може да се наложи използването на медикаменти, или друг тип лечение.