Как да спиш по-добре, Част II

Woman on bed

Продължение от част I

Съвет 4

Не тренирай поне 4 часа преди лягане

Никой не би могъл да твърди, че упражненията не са добри за теб. Те поддържат мускулите и костите силни и здрави, както и доброто здраве на сърцето. Много пациенти, които водят заседнал начин на живот и не се упражняват редовно, изпускат едно отлично лекарство за сън. Данните показват, че упражненията през деня не само ще ти помогнат да заспиваш по-бързо и да се потапяш в дълбок сън за по-дълъг период от време, но също така движението кара тялото ти да произвежда хормони на растежа, които му помагат да се възстановява по-лесно. Много от пациентите съобщават, че спят по-добре с редовни тренировки и се чувстват по-концентрирани и освежени на следващия ден. Все пак, не спортувай непосредствено преди лягане, защото това ще те разбуди, и ще заспиш по-трудно след това.

Съвет 5

Поздравявай слънцето всяка сутрин (15 минути сутрешни слънчеви лъчи)

Излизането навън на слънце за 15 минути всяка сутрин помага да се регулира производството на мелатонин, хормона на съня. Вътрешният ти биологичен часовник се движи в 24-часов график и работи най-добре, когато си изложен на нормален режим на светлина и тъмнина. Нарушението на биологичния ти ритъм, поради промени в излагането на светло и тъмно, може да повлияе негативно върху способността ти да имаш качествен нощен сън.

За съжаление, за разлика от нашите предци, които са живели в пещери и са се събуждали със слънцето и лягали с луната, повечето от нас се оставят на ежедневието да диктува времето за лягане и ставане. Милиони хора днес карат телата си насила да се адаптират към неестествени схеми на сън, което отрицателно засяга както съня, така и тяхното здраве.

Като следваш тези пет съвета, как да спиш по-добре, ще направиш първата стъпка към по-добра почивка и по-добро здраве. Ако пък се нуждаеш от нов качествен матрак, има чудесни летни промоции, от които можеш да се възползваш и да осигуриш своя качествен сън.