Как социалните медии влияят на съня?

Woman on bed

Д-р Робинс е изследовател на съня, като изучава връзката между съня и физическото ни представяне, както и стратегии за оптимална почивка и възстановяване. Тя отбелязва важното значение на това, как висококачественият сън може да даде на всеки един предимство да бъде по ефективен през целия ден, и като цяло докато е в будно състояние.

Технологиите предлагат възможността да се постига повече от всякога, но изследванията разкриват и последиците от използването на технологиите, особено социалните медии, преди да заспим. Данните показват, че използването на технологии за социални цели е свързано с липсата на сън.

Специалистите са установили, че студентите, които спят по-малко от препоръчаната продължителност (по-малко от 8 часа), използват повече социални медии (напр. Facebook и Instagram). Те предполагат, че когато студентите са лишени от сън, мотивацията за училищни задължения се понижава, а сърфирането в мрежата и посещаването на онлайн сайтове за социални контакти могат да бъдат предпочитана алтернатива.

Друг изследователски екип проучва непрестанното гледане на телевизионни предавания или филми и съня. Според това изследване хората, които съобщават, че гледат много телевизия, също съобщават за повече умора, по-лошо качество на съня и повече симптоми на безсъние, отколкото тези, които не гледат толкова телевизия. Не само, че висенето в социалните медии може да отнеме от часовете, които можете да прекарате в сън, но и стимулира ума активен, когато трябва да се настройва за сън. Тези устройства (телефони, таблети) излъчват ярка синя светлина, която може да бъде разбуждаща, но също така показват съдържание, което може да затрудни заспиването и да навреди на качеството на съня - прекалено много епизоди от фантастични сериали могат да ви държат будни през нощта, а проверяването на работния имейл късно вечерта ще ви занимава с офисна работа, докато се опитвате да заспите.

Заедно социалните медии и технологиите са мощни инструменти, но те могат да бъдат разсейване, което да коства нашия здрав сън. Ако откриете, че вашата дигитална диета превишава вашата диета за сън, ето няколко съвета:

1. Определи си време за лягане и го следвай!

След дълъг ден може да изглежда сякаш няма по-добър вариант, от това да се насладиш на телевизионно шоу или филм, но ако се окаже, че често губиш от времето за сън с повече от един час, тогава си настрой аларма (успокояващ звук, избягвай стресиращи звуци) за часа, в който смяташ да си легнеш.

2. Следи съня си.

Започни да наблюдаваш съня си, за да разбереш колко много, или колко малко спиш. Има различни приложения за телефон, които можеш да използваш, или пък да си водиш дневник.

3. Изключвай електронните устройства

Тъй като употребата на електронни устройства преди лягане може да афектира негативно съня, по скоро започни да релаксираш. Избери си ритуал, който ти помага да се отпуснеш преди лягане, като четене или топла баня, например.

4. Създай своята приказна спалня.

Подари си спокойно място, където да почиваш, и направи леглото си най-доброто за сън. Качественият матрак и възглавници, като тези от портфолиото на “Блян”, са изключително важни за добрия сън, и дори може да поискаш да не ставаш от леглото.