0886 308 930 | БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Спи ли ти се след като си спал? 5 съвета за по-добър сън

Women on bed and books

Прекарваш ли дълги часове през нощта, въртейки се в леглото, без да заспиш? Понякога може да е трудно да си отпочинеш добре и да спиш спокойно през нощта. Но имаме няколко съвета, които ще ти помогнат да получиш тези 8 часа почивка, и дори повече:

1. Дръж електронните устройства далече

Знаем, че много обичаш, да проверяваш, какво се случва в Instagram и Facebook, но най-добре е, да оставиш електронните устройства поне час преди лягане, за да можеш да разпуснеш и да изчистиш съзнанието си преди да заспиш.

2. Затъмни, или изключи напълно светлините

Някога да си се събуждал заради ярката светлина? Свети много, нали? Излагането на очите на светлина, когато се опитваш да заспиш, ще задейства мозъка ти, вместо да го успокои, както под звуците на вълни, които тихо се разбиват в брега. Опитай се да не гледаш в телефона си, или телевизора посред нощ - силата на светлината им може да бъде много голяма.

3. Регулирай температурата на стаята си

Препоръчителната температура за перфектен нощен сън е около 16-19градуса, тъй като по-ниската температура (но не е прекалено ниска) дава знак на тялото ти, че е готово за сън. Но идеалната температура за теб може да е различна, така че експериментирай, докато разбереш, какво работи най-добре за теб. 

4. Помисли за нова възглавница и матрак

Ако вече си опитал всичко и все още не можеш да спиш за по-дълъг период, може би е време да помислиш за нова възглавница и матрак. Ако не можеш да си спомниш, кога си си купил възглавницата, вероятно е добър знак, че е време за нова! Препоръчително е възглавниците да се сменят на всеки две години, особено ако са загубили своята стабилна подкрепа и комфорт. За матраци е препоръчително да се сменят на 7 години, тъй като поддръжката и комфортът започват да намаляват.

5. Изгради си режим

Каквото и да работи за теб, бъди последователен. Придържай се към рутината си, така че тялото ти да се адаптира и свикне с времето за лягане, като го правиш по едно и също време всяка вечер.

Сладки сънища!