10 храни, които помагат за по-добър сън

Food on bed

Според проучвания, един на всеки трима възрастни често страда от безсъние. Ако ви се случва, да будувате през нощта, може и да се учудите, че хапването на лека закуска може да ви помогне да заспите, стига да изберете такава, която насърчава добрия сън, а не нещо, което може да повиши енергийните ви нива.

Най-хубавите нощни закуски са продукти, които съдържат както въглехидрати, така и протеини, тъй като протеините са градивните елементи на триптофана (аминокиселина, която допринася за сънливостта), а храни с високо въглехидратно съдържание правят триптофана по-достъпен за мозъка, и по-този начин ви се приспива. Ето 10 добри опции, за да увеличите шансовете си за спокойна нощ:

  1. Череши и кисело мляко

Обикновеното кисело мляко е чудесна лека закуска, тъй като е не само с високо съдържание на белтъчини, но и съдържа необходимия триптофан. Вариантите с различни вкусове често са с високо съдържание на захар, което може да попречи на способността ви да заспите . Ето защо черешите са по-добра опция за естествен източник на захари и въглехидрати. Черешите също се оказват един от единствените съществуващи естествени източници на мелатонин - хормон, който помага при регулирането на цикъла на съня.

  1. Бадемово масло върху тост

По-малко сладката алтернатива на фъстъченото масло - бадемовото масло - е богато на магнезий, за който се знае, че стимулира мускулната релаксация, и на свой ред помага за по-качествения сън. Това богато на протеини масло, намазано върху парче пълнозърнест тост, е идеален пример за една добра комбинация от въглехидрати и протеини.

  1. Едамаме

Тези японски соеви бобчета не са просто страхотно предястие за вечеря на суши. В допълнение към високото съдържание на протеини и фибри, едамаме е богато и на калций, магнезий и калий, всички от които са известни, че успокояват мускулите и помагат да се постигне един качествен сън.

  1. Сладки картофи

Подобно на едамамето, тези здравословни въглехидрати също са с високо съдържание на калций, магнезий и калий, за да спомогнат за добрия сън и мускулната релаксация по подобен начин.

  1. Замразени банани

Често посягаме към голяма купа сладолед в часовете след вечерята, но високото съдържание на захар може да доведе до една неспокойна нощ, особено ако сте чувствителни към млечни продукти. Замразените банани, приготвени в кухненски робот, са перфектна алтернатива, тъй като този плод е с високо съдържание на триптофан и магнезий. Бананите също са с високо съдържание на калий, което освен че насърчава добрия сън, може да помогне да се предотвратят схващанията на краката, ако това е често срещан проблем за вас.

  1. Пуканки

Тези, които обичат да похапват, докато гледат телевизия, могат да бъдат спокойни – оказва се, че пуканките всъщност не са никак лоша опция късно вечер. Те имат високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории.

  1. Орехи

Подобно на черешите, орехите са с високо съдържание на естествен мелатонин, което ги прави чудесна алтернатива на синтетичните добавки мелатонин. Просто не забравяйте да се придържате към суровите ядки, а не към тези покрити със сол или захар.

  1. Пълнозърнесто мюсли с мляко

Ако изберете пълнозърнесто мюсли, което също е с ниско съдържание на захар, ще получите това добро съотношение между въглехидрати и белтъчини, за да стимулирате качествения сън, а също и да сте сити и доволни.

  1. Хумус и пълнозърнести бисквити

И двете храни са добри източници на B витамини, за които е доказано, че спомагат за производството на мелатонин и предотвратяват безсънието.

  1. Пуешко роле

Малка част от този деликатес, съдържащ триптофан и протеин, в комбинация с тънък слой крема сирене, или малко парче чедър, ще задоволи стомаха ви и ще омекоти болките от глад, с цел да заспите. Добавянето на парче пълнозърнест хляб няма да навреди, ако считате, че се нуждаете от нещо допълнително.