5 причини, поради които сънуваш странни неща, Част I

Woman with books

Далече си от времената в твоя живот, когато си се страхувал от чудовища в килера, или под леглото. Така че, защо все още те измъчват неприятни кошмари, или странни сънища?

 

Вярно е, че кошмарите и тревожните сънища се оказват най-често срещани при малките деца. Но те също тормозят и много възрастни - до 29% от хората съобщават, че имат кошмари веднъж седмично.

Експертите знаят, че сънищата се случват по време на БДО (бързо движение на очите) етапа на сън, когато мозъкът ти е силно активен. Но те все още не могат да кажат със сигурност, защо изобщо сънуваме. Или също толкова важно, какво влияе върху това, дали нашите сънища са спокойни и весели (яздиш еднорог на брега на морето), или странни и страшни (бягаш от зъл звяр с огромни страшни зъби?!?).

Но когато става дума за съдържанието на тези неприятни сънища, има много теории. Ето един бърз поглед към пет изненадващи фактора, които могат да изиграят важна роля за това:

1. Ядеш огромна чиния, пикантно ястие за вечеря.

Някои храни могат да повлияят на това, колко лесно (или не) заспиваш. Но храни, които развалят пълноценния здрав сън, не само те карат да се въртиш наляво-надясно. Те биха могли да ти докарат една луда нощ, изпълнена със сънища.

Интересното е, че много хора съобщават, че имат особено ясни странни сънища, след като се хранят с нещо пикантно, или тежко. Някои експерти подозират, че това може да се дължи на факта, че лютивите храни повишават телесната температура, което може да доведе до по-лош сън. Ако си малко по-съзнателен, си много по-склонен да помниш сънищата си по-ясно.

Други специалисти споменават ефекта от размера на храната. Колкото повече ядеш, толкова повече тялото трябва да работи за смилането на цялата тази храна - процес, който може да затрудни постигането на един спокоен сън.

2. Взимаш медикаменти за сън.

Взимането на добавката мелатонин може да ти помогне да заспиш по-лесно, но също така може да те накара да имаш супер ясни сънища, или дори кошмари.

Всъщност, едно проучване установява, че студентите (особено жените), които са приемали 6 mgмелатонин преди лягане, са по-склонни да оценят сънищата си като странни в сравнение с тези, които са приемали плацебо хапче.

Експертите не са напълно сигурни защо, но може да се окаже, че мелатонинът води до по-интензивни БДО цикли, които биха могли да накарат твоите сънища да избухнат.

Кои са останалите 3 причини, да имаш странни сънища, очаквай във втората част на статията съвсем скоро!