5 причини, поради които сънуваш странни неща, Част II

Pillow

Продължение от Част I.

3. Спираш медикаментите си.

По-специално, антидепресантите. Ако ти и твоят лекар решите, че трябва да спреш приемането им, да намалиш дозата, или да преминеш към друга рецепта, има голяма вероятност твоите сънища да бъдат засегнати. Особено, ако спреш лекарствата бързо, вместо плавно да ги намалиш.

Това се случва, защото антидепресантите работят чрез промяна на нивата на невротрансмитерите - или химическите посланици - в мозъка ти. Спирането на медикаментите може да повлияе на поведението на тези невротрансмитери, което може да доведе до странни, или смущаващи сънища.

За щастие, странностите трябва да спрат, когато тялото ти се приспособи.

4. Гледаш много сериали преди лягане.

В допълнение към влиянието на синята светлина, изображенията от гледането на телевизия могат да повлияят на твоето преживяване по време на сън.

Разбира се, наваксването с любимите ти предавания може да изглежда като чудесен начин да се отпуснеш, преди да си легнеш. Но след като заспиш (което може да отнеме известно време, благодарение на синята светлина, излъчвана от лаптопа или таблета), твоите сънища може да са доста странни.

Изследванията върху децата установяват, че гледането на телевизия преди лягане значително увеличава риска от кошмари. Някои експерти казват, че може да се дължи на това, че малките деца не могат да направят разлика между реалност и измислица, така че е по-вероятно да се плашат от нещата, които виждат по телевизията.

Но възрастните може и да не са имунизирани срещу това, което виждат на екрана през нощта. Над 60% от хората в едно проучване съобщават, че е по-вероятно да имат лоши сънища, след като са гледали страшен филм.

5. Супер стресиран си.

Има много изследвания, които потвърждават връзката между посттравматичното стресово разстройство и лошите сънища, като някои констатации сочат, че 90% от хората, страдащи от ПТСР, имат смущаващи сънища.

Но дори и по-високи от нормалните нива на ежедневния стрес може да са достатъчни, за да предизвикат кошмари при някои хора. Обикновено проучванията показват, че тревожността и проблемите с настроението са свързани с по-високи нива на кошмари.

В тези случаи предприемането на стъпки за по-добро управление на стреса може да бъде всичко, от което се нуждаеш, за да нямаш кошмари. Но ако страдаш от хронични кошмари, или те ти оказват влияние върху способността да се наслаждаваш на спокоен нощен сън, консултирай се с лекаря си.