Температура

Изключително здравословно е да се спи на хладно, около 18° през зимата и 26° през лятото, за температурния пояс, в който се намира България. Имайте предвид, че големите температурни разлики също не за препоръчителни. Туристите знаят, че когато спите навън, в палатката 5 градуса не са голям проблем. Не се страхувайте от хладния въздух!

Вода

Обливането с вода преди и след сън е колкото приятно, толкова и здравословно. Изчиства остатъците от натрупаното напрежение и ви влива свежест и спокойствие. Тялото ви е 70% вода и обича съприкосновението с нея. Пийте повече от 2л дневно. Водата е здраве!

Обстановка

Разчистете спалнята си от всички излишни вещи. Умът отпочива най-добре, когато е в приятна обстановка. Избягвайте поставянето на телевизори, уредби и други електрически уреди в спанята и около леглото си. Вместо филм или предаване, опитайте да се приспите с хубава книга.

Церемония

Създайте си церемония преди лягане. Чаша чай, прегръдка, разходка, хладен душ, книга. Умът обича церемониите, регулярно повтарящи се действия, те го успокояват и му дават чувство за сигурност. Обича също красотата, бавното движение и позитивното обкръжение.

Матрак

При избор на матрак винаги разчитайте на себе си и личното си усещане за комфорт. В тази област, едва ли някой може да Ви даде съвет, който да е достатъчно добър за него и за Вас едновременно. Вашето тяло и вашето усещане за комфорт са строго индивидуални. За някои хора, най-комфортната основа е латекса, други не понасят миризмата му. За някои пяната е твърде затопляща, други харесват чувството на всеобгръщаща прегръдка, но не харесват пък масажиращото усещане на профилираните повърхности, търсени от трети. Както виждате, универсална формула няма. Не се стеснявайте да пробвате в магазините. Все пак, ¼ от деня ви ще бъде в това легло, заслужавате да изберете най-доброто.

Продуктите в спалнята

Подбирайте естествени материали (памук, вълна, гъши пух и т.н.) за вашите чаршафи, възглавници и завивки – нещата, които са в непосредствен допир с тялото ви трябва да бъдат меки, приятни и нежни за кожата. Това често предотвратява неприятни алергии и поддържа връзката ви с природата.

Пружинен или непружинен матрак

Труден въпрос, свързан с усещането за индивидуален комфорт, което е неповторимо. Пружините съставляват своебразен скелет на матрака и създават действително добра опора. Профилираната 3D пяна, когато е професионално изработена и в правилна конструкция, създава едновременно обгръщащ и поддържащ ефект.

Мемори пяна

Мемори („memory”, от английски памет), е вискоеластик с голяма еластичност и забележителен ефект на запомняне. Материалът е изобретен случайно, при смесването на няколко химически съставки, които, макар и да не дали желания от учените резултат, довели до създаването на мемори-пяната, която в момента се използва в много индустрии, заради интересните си свойства. Това е елегантен порест материал, който запазва за няколко секунди формата при натиск и перфектно обгръща тялото по време на сън.

На колко време трябва да се обръща матракът?

Препоръчително е матракът да се обръща на 180° всеки 6 месеца, за да се запази формата му, а и за да се възползвате от лятната и зимна страна на матрака.

На колко време се сменя матракът?

Всеки матрак има гаранция, която варира, според качеството на материалите и конструкцията. В рамките на тази гаранция, матракът запазва първоначалните си свойства и осигурява максимално добро усещане. Можете и просто  да се доверите на тялото си – то най-добре знае кога е време за промяна.