Имаш повече възможности, отколкото си мислиш, когато става въпрос за избирането на идеалния матрак. Нека ти помогнем с кратък списък със съвети, които трябва да вземеш предвид, преди да се ангажираш с голямата покупка.

1. Какъв тип матрак искаш?

Само защото матракът работи за „повечето хора“, това не означава, че е подходящ за теб. Най-често срещаните видове матраци сас мемори пяна, "стандартна" пяна, вътрешна пружина, и хибридни. Всеки от тях има своите уникални качества. Попитай за разликите и предимствата им, за да определиш, какво ще работи най-добре за твоите нужди.

2. В каква позиция спиш?

Може да се изненадаш, но позицията, в която спиш, може да повлияе на подкрепата, която матракът трябва да осигури. Някои нива на подкрепа са по-подходящи за определени спящи позиции (по корем, на една страна, или по гръб). Например, ако най-често спиш по корем, се препоръчва повърхност с по-стабилна подкрепа, за да запазиш гърба си в правилно положение.

3. Става ли ти прекалено топло?

Нещо, за което не всеки мисли, когато купува нов матрак, е задържането на топлина от самия матрак. Някои от тях могат да станат наистина горещи през нощта, защото топлината се задържа и вентилацията е блокирана. Матраците с мемори пяна и вътрешна пружина са съвсем различни в това отношение, като матраците с мемори пяна са „по-горещи“, а с пружина „по-студени“. Стандартните полиуретанови матраци са страхотни при облекчаване на напрежението и комфортни като тези с мемори пяна, но държат по-хладно от нея, тъй като се задържа по-малко топлина и пяната е по-дишаща.

4. Имаш ли специфична болка?

Имаш ли постоянна болка в кръста? Или често се чувстваш скован, когато ставаш от леглото сутрин? Правилният матрак може да помогне. Консултирай се със специалист и му разкажи за твоите специфични проблеми, както и за всички болки, които имаш. Дискусията трябва да включва теми като твърдост, подкрепа и облекчаване на напрежението - отделни характеристики, които определят вида на матрака.

5. Какви са условията за връщане и има ли гаранция?

Винаги има период на приспособяване с нов матрак, който може да отнеме от няколко нощи до 60 дни. Провери, дали има пробен период и политика за връщане, в случай, че матракът не е подходящ за теб. И не забравяй да попиташ за всички такси за възстановяване, разходи по доставка, гаранция, или други екстри, които могат да се натрупат. Винаги можеш да тестваш новия матрак в уюта на собствения си дом и да се увериш, че работи за теб.